Konserwanty dzielimy na naturalne i syntetyczne

Konserwanty dzielimy na naturalne i syntetyczne

Konserwanty to związki źródła naturalnego bądź chemicznego, dodawane do żywności, po to, żeby się nie niszczyła i posiadała większą trwałość. Są one komponentem w zasadzie wszystkich artykułów żywnościowych, które sa pakowane. Naturalne konserwanty były używane od zawsze, zaliczmy do nich powszechnie dostępne sól, cukier, ocet, cebula, rozmaryn, używane do marynowania i peklowania. Nie mają one niekorzystnego oddziaływania na człowieka.

Z kolei syntetyczne konserwanty to substancje chemiczne, stosowane w celu przedłużenia trwałości oraz wzmocnienia dobrego smaku żywności przeznaczonej do handlu – na przykład benzoesany, azotyny, siarczyny i sorbaty. Niestety, są one przeważnie niezdrowe, dlatego powinno się ich unikać. Syntetyczne składniki chemiczne, stosowane do przedłużania termonu spożycia żywności mogą wywoływać przede wszystkim reakcje uczuleniowe, kłopoty zdrowotne związane z drogami oddechowymi, sercem, krwią.

Są szkodliwe, jedzone zwłaszcza w wielkich dawkach, poza tym nie posiadamy jeszcze dokładnych badań, jak mogą one działać w zestawieniu z innymi spożywanymi substancjami. Naturalne środki konserwujące są zwykle nieszkodliwe, jedynie chorzy z wysokim ciśnieniem krwi czy schorzeniami nerek powinni unikać spożywania znacznych ilości soli i cukru.

about author

admin

related articles