Witamine E, inaczej tokeferol

Tokoferol, innymi słowy witamina e, to pierwiastek rozpuszczalny w tłuszczach, będący przeciwutleniaczem, chroniącym tkanki przed wolnymi rodnikami, które niszczą komórki, tkanki i organy. Pojawia się w 8 różnych postaciach, o różnych funkcjach. Witamina e w dużych ilościach pojawia się szczególnie w olejach roślinnych, żółtkach jajek, maśle, szparagach, nasionach słonecznika, suszonych śliwkach, orzechach, burakach, pomidorach, rzepie.

Witamina e jest potrzebna dla utrzymania płodności kobiet i mężczyzn, dla osłony przed wolnymi rodnikami, a więc przed starzeniem się komórek i tkanek, dla ochrony czerwonych krwinek, ochrony genów i dziedziczenia cech, wytwarzania hemoglobiny, odporności ścian tętnic i żył. Niedostatek tokoferolu pojawia się niesłychanie rzadko, u ludzi, którzy posiadają zaburzenia wchłaniania tłuszczów. Deficyt witaminy d może doprowadzić do kłopotów neurologicznych, chorób serca (niskie stężenie tej witaminy jest większym czynnikiem ryzyka rozwoju schorzeń serca aniżeli wysoki stan cholesterolu czy nadciśnienie tętnicze), niepłodności, zaburzeń pracy macicy.

Witamina E intensyfikuje również działalność dwóch enzymów, które hamują metabolizm kwasu arachidonowego, zwiększając tym samym wydzielanie prostacykliny z komórek śródbłonka, co z kolei rozszerza naczynia krwionośne i przeciwdziała agregacji płytek krwi.

about author

admin

related articles