Z punktu widzenia medycyny naturalnej artretyzm jest jedną z chorób wywoływanych reakcją układu immunologicznego. Reakcja ta jest wynikiem alergii na pewne składniki pożywienia lub na stres.
W stanie stresu organizm przygotowuje się do gwałtownego fizycznego wysiłku, zwanego reakcją „ucieczki albo walki”. Bez odpowiedniego dopływu krwi do żołądka i jelit, narządy te nie są w stanie prawidłowo trawić pożywienia. Jelita nie rozdrabniają jedzenia na maleńkie cząsteczki, lecz przekazują do układu krwionośnego duże jego fragmenty. Tam atakuje je układ immunologiczny, który nie rozpoznaje w nich składników odżywczych.
Jeżeli cząsteczki pożywienia są alergenami lub substancjami, na które organizm jest uczulony, układ immunologiczny zaatakuje je również. W konsekwencji dochodzi do gromadzenia się kwasu moczowego i jego nierozpuszczalnych soli w tkance łącznej.
Najlepszym więc sposobem zapobiegania tego rodzaju schorzeniom jest wyeliminowanie alergenów z pożywienia i racjonalne odżywianie. Zalecana jest dieta zawierająca produkty bogate w witaminy.
Ponieważ osteoartetyzm najczęściej występuje po menopauzie, niektórzy terapeuci sądzą, że może być spowodowany, przynajmniej częściowo, spadkiem poziomu estrogenu. Dlatego przyjmowanie składników odżywczych stymulujących wytwarzanie tego hormonu jest bardzo ważne (np. preparatów z pyłkiem pszczelim).
Należy również zapobiegać niedoborowi wapnia, magnezu i fosforu. Wiele osób cierpiących na artretyzm, dowiadując się o zwapnieniu stawów, dochodzi często do wniosku, że być może spożywa za dużo wapnia. Przyczyna zwapnienia jest jednak dokładnie odwrotna – odkładanie się wapnia spowodowane jest niezdolnością organizmu do jego absorpcji.
Wytwarzane w stawach w naturalny sposób substancje zwane proteoglikanami hamują proces zwapnienia. W Europie do leczenia osteoartretyzmu stosuje się z powodzeniem preparaty zawierające tę substancję.