Dieta, która chroni przed udarem mózgu

Do najczęstszych przyczyn chorób układu sercowo-naczyniowego należy miażdżyca. Jeśli zmiany miażdżycowe wytworzą się w naczyniach doprowadzających krew do mózgu i zmniejszą ich światło, tym samym utrudniając przepływ krwi, może dojść do udaru mózgu. Ważnym punktem profilaktyki (a także leczenia) udaru mózgu jest prawidłowa dieta. W grupie podwyższonego ryzyka znalazły się osoby otyłe, podatne na schorzenia sprzyjające wystąpieniu udaru mózgu: miażdżycę, nadciśnienie krwi, zaburzenia metabolizmu, znacznie podwyższony poziom cholesterolu oraz cukrzycę. Do nadciśnienia tętniczego przyczynia się między innymi nadmierne spożycie sodu. Dlatego jak najbardziej wskazane jest ograniczenie, a najlepiej całkowite wykluczenie soli z diety. Jej wystarczającą ilość zawierają gotowe produkty, które spożywamy na co dzień. Jednym z najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób zagrożonych udarem mózgu (lub które go przeszły) jest dbanie o utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Ilość dostarczanych organizmowi kalorii nie powinna przekraczać dziennego zapotrzebowania, uzależnionego od wielu czynników, takich jak płeć, aktywność fizyczna, wzrost. Warto również ograniczyć spożywanie tłuszczów, które podnoszą poziom szkodliwej frakcji cholesterolu LDL oraz przyczyniają się do zmian miażdżycowych. Zamiast tego korzystnie jest wprowadzić do jadłospisu warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witamin.

about author

admin

related articles